ArchiNed Hoofdmenu ArchiNed News Today
Nieuws
Archief
Nieuwsbrief

Open dag Tasmania en Batavia
16 november 2000

Het voormalige Oostelijk Havengebied in Amsterdam wordt volgebouwd door architecten met naam en faam. Op een voormalig spoorwegemplacement verrezen het woongebouw Batavia (Frits van Dongen, de Architekten Cie.) en kantoorgebouw Tasmania (Rudy Uytenhaak Architectenbureau). Aanstaande zaterdag zijn beide gebouwen van binnen te bezichtigen.

Tasmania
Gebouw Tasmania ontwerp Rudy Uytenhaak Architectenbureau
foto: Rien van Rijthoven

Kantoorgebouw Tasmania staat nu nog eenzaam alleen maar zal straks deel uitmaken van een complex bestaande uit woningen, kantoorruimte en een kinderdagverblijf.
Het volume is bekleed met metselwerk schijven die lijken te zweven boven het maaiveld. Op de begane grond zijn in de gevel grote glazen puien geplaatst die terugliggen ten opzichte van het metselwerk waardoor het gebouw aan de straat een open karakter heeft. In de schijven metselwerk zijn verticale raamopeningen uitgespaard. Een niet alledaagse zonwering is toegepast in de westgevel: de rechtopstaande witte vinnen - van Noors marmer - zorgen ervoor dat zonlicht niet binnen kan dringen zonder dat het uitzicht wordt belemmerd. De vinnen geven de gevel bij het passeren van het gebouw langs de Panamalaan een driedimensionaal effect. Op de bovenste verdieping van Tasmania is een dakterras aangelegd dat uitzicht biedt over de hele stad.

Batavia
Gebouw Batavia ontwerp Frits van Dongen (de Architekten Cie.)
foto: Rien van Rijthoven

Batavia is een U-vormig woningcomplex, dat met de open zijde gericht is naar het water. Het gebouw bestaat uit 167 woningen verdeeld over 5 lagen, 1100 m2 commerciële ruimte op de begane grond en een halfondergrondse parkeergarage. Een groot deel van de woningen heeft als buitenruimte een serre, die tevens als geluidsbuffer functioneert. Door de toepassing van vouwpuien kunnen de serres volledig worden geopend. Aan de Panamalaan zijn ze zo geplaatst dat de serres de indruk wekken dat het hier gaat om één groot raam.
Het complex kent een grote variatie aan woningtypen en -soorten: huur- en koopwoningen wisselen elkaar af. De woningen worden ontsloten door ofwel portieken (begane grond), galerijen (vierde verdieping aan de Borneolaan en de Dirk Vreekenstraat) of corridors (overige woonlagen). De ruime entreehallen op de hoeken van het gebouw bieden toegang tot de corridors en galerijen. In de gevel fungeren ze van binnenuit gezien als raam op de stad en van buitenaf als stedelijk verlichtingselement.
Op het dak van de halfverdiepte parkeergarage bevinden zich de terrassen van de woningen op de begane grond en is er een tuin aangelegd: een zichttuin voor de hoger gelegen appartementen.
De straatgevels bestaan uit metselwerk in een donkere, gemêleerde baksteen en de binnengevels weerspiegelen met hun transparant afgewerkte houten delen en puien het natuurlijke karakter van de groene binnenplaats.

Beide complexen zijn gelegen aan de Panamalaan en de Borneolaan in Amsterdam en zaterdag te bezichtigen tussen 14.00 en 17.00 uur.

Voor meer informatie over beide architectenbureaus:
Rudy Uytenhaak Architectenbureau
De Architekten Cie.

../9807/NieuwsArchief